Tips & Skovård

För att dina skor ska hålla längre är det viktigt att du sköter dem på rätt sätt. Här följer en del tips som gör det lättare för dig att vårda dina skor.

Klackar

Kontrollera dina skors klackar ofta. Klacka om dina skor i god tid innan du slitit ner klack stiftet.Tänk på hur du går när underlaget är ojämnt.Skinnklädda klackar är känsligare än oklädda. Tänk på att spetsiga tåspetsar är ömtåliga. Behandla Dina skor regelbundet med skokräm och impregneringsspray.

Stiftlappar

Eftersom klackarna utsätts för hårt slitage är viktigt att vara noga med att byta stiftklackar i god tid innan de slits så pass mycket att du går på klacken. 
Det lönar sig att vara rädd om sina skor!

Rengöra

Det är viktigt med regelbunden rengöring för att hålla skorna fräscha. Ta bort den värsta smutsen med en fuktig trasa. Mockaskor borstas av med borste.

Våta skor

Ett bra tips om dina skor blir våta är att stoppa ner lite papper i dem och låta dem torka i rumstemperatur. Ställ aldrig våta skor framför ett element eller i ett torkskåp, då förstörs skinnet och riskerar att spricka.

Skohorn och skoblock

För att bäst möjligt behålla formen på skons bakkappa, som är till för att ge ett bra hälgrepp, rekommenderar vi att använda skohorn. Pressa aldrig i foten med våld. Placera skoblock i rätt storlek i skon då den inte används, för att bevara formen.

Saltfläckar

På vintern är det lätt att få vita saltfläckar på sina våta skor. Avlägsna fläckarna genom att blöta ner dem ordentligt. Massera därefter skinnet med rundat metallföremål till exemplet knivskaft, som hela tiden doppas i vatten. Arbeta från skons ovansida ner mot sulans kant. Torka skorna i rumstemperatur. För att minska risken för saltfläckar kan du impregnera skorna.

Skovård – skinnskor

Skor och stövlar som är gjorda av skinn behandlas bäst med skokräm. Stryk ett tungt och jämnt lager, låt torka och putsa upp med skoborste eller trasa. För att ge skorna ett extra skydd mot fläckar och väta bör de impregneras efteråt med impregneringsspray. Till grövre skinn och läder används skofett eller vax som arbetats in i skinnet och sedan putsas upp. Vaxet passar också bra att använda om man vill återställa ovaxade eller vaxade material.

Skovård – mocka

Rengör alltid mockaskor med en mockaborste. Använd mockagum och sudda bort eventuella fläckar på ljusa mockaskor. Använd specialcreme för mocka efter rengöring för att förbättra den ursprungliga färgen. Stryk ut jämt och låt torka. Rugga därefter upp mockan med borsten. Impregnera alltid mockaskor med impregneringsspray. Tänk på att skydda eventuella rågummisulor mot impregneringssprayen.

Stövelråd

Dra ner dragkedjan i botten när du tar av och på dina stövlar. Använd gärna stövelstöd så att  stövelskaften inte viks och orsakar slitage på dragkedjan. Tänk på att dragkedjan kan utsättas för extra påfrestningar då du använder byxor innanför stövelskaftet.

Barnens fötter

Barnens fötter ska räcka hela livet. Det är därför det är så viktigt att låta fotens ben och muskler utvecklas fritt och oförhindrat. Det är lätt att se om en jacka är för liten, men den ger knappast några permanenta skador. Med skor är det annorlunda.Om en sko är för liten eller sitter fel kommer foten att försöka forma sig efter skon, vilket kan leda till alla möjliga problem i framtiden.

Det är inte bara storleken på barnets fötter som är viktig. En barnfot är inte bara en mindre version av en vuxen fot. Under 18 år som en människa växer förändras fötternas form, proportioner och struktur.

Barnets fötter växer i perioder. Under de första två åren växer de ca 2 cm per år, dvs nästan en halv storlek varannan månad. Från två till tre -årsåldern växer fötterna med ungefär 1,5 cm per år, eller en halv storlek var tredje månad. Som tur är avtar tillväxten därefter och stabiliserar sig på 1 cm om året tills barnet blir 13-15 år.

Givetvis måste man kontrollera barnets skostorlek flera gånger om året med en sådan tillväxthastighet. Det är särskilt viktigt att när det gäller små barn eftersom nervtrådarna i deras fötter inte är fullt utvecklade och det är svårt för dem att känna om skorna är för trånga.

Hur påverkas barnfötter fötter vid varmt väder?

Barnets fötter svettas mer vid bra väder, upp till 1 dl per dag. Det är viktigt att ha skor som andas ordentligt för att undvika problem som fotsvamp. Fötterna kan också svullna i värmen, vilket gör en bra passform ännu viktigare.

Rätt storlek

Grundregeln är att det ska vara totalt 1,5 cm mellanrum mellan tåspetsen och skon spets. 
Det extra utrymmet är bra för tre saker:

  • Cirka 0,5 cm ger rörelsefrihet när man går.
  • Cirka 0,8 cm låter foten växa.
  • Cirka 0,25 cm tas upp av tåhättan.